Rozumiem, nie pokazuj
więcej tej informacji
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Regulaminem i Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Możesz przejść do produktu wpisując jego numer ID:
#Szukaj
fraza:

kategoria:

Cena:
od: do: PLN
ALista kategorii
;Wybrane produkty

- brak towarów w koszyku -

Google+ Facebook
r

Kuchnia THERME TP 9100 z płaszczem wodnym ( typ 01 )

Kuchnia THERME TP 9100 z płaszczem wodnym ( typ 01 )
Cena: 3788.40 3598.98 PLN za 1 szt.

Złóż zamówienie:

Numer ID produktu:
262
Darmowa dostawa!
aZdjęcia do powiększenia po kliknięciu (8)
LOpis produktu
Wymiary (SxWxG): 924 x 850 x 600 mm
Waga: 155 kg
Wymiary przestrzeni paleniskowej (SxW): 190 x 130 mm
Wymiary komory spalania: wersja letnia / wersja zimowa (patrz tekst poniżej)
Wymiary piekarnika (SxWxG): 400 x 294 x 482 mm
Średnica wyjścia spalin: 120 mm (z tyłu, z góry lub z boku)
Palenisko: stal + szamot
Ogrzewana kubatura: 125-150 m3
Moc oddawana do wody: 3 kW (górny poziom rusztu)
Moc oddawana do wody: 5 kW (dolny poziom rusztu)
Moc oddawana do pomieszczenia: 3-6 kW
Moc nominalna: 6 kW
Moc maksymalna: 10 kW
Pojemność płaszcza wodnego: 5,5 L
Ciśnienie robocze: układ otwarty
Optymalna temperatura pracy: 70°-75° C
Średnica króćców wodnych: 1 cal
Powietrze pierwotne: tak
Powietrze wtórne: tak
Wydajność min: 78,5 %
Średnie zużycie paliwa: 2,5-3,5 kg/h
Wysokość do środka otworu wylotowego spalin: 735 ± 5 mm
Paliwo: węgiel kamienny, drewno, brykiet
Kuchnia nie jest wyposażona w pokrywę górną.
Wykonanie płyty grzewczej: płyta żeliwna z fajerką nad paleniskiem + płyta stalowa nad piekarnikiem
Minimalny ciąg: 10 Pa
Temperatura na wyjściu spalin: 200 st.C
Kolory kuchni: biały, brązowy.
 
Kuchnia TP 9100 to czeska kuchnia przeznaczona do gotowania i pieczenia potraw w domach oraz do ogrzewania pomieszczenia, w którym się znajduje wg normy EN12815:2004 oraz PN-EN13240:2002. W standardzie dostępna jest w wersji lewej lub prawej i w kolorze białym lub brązowym. Elementy wykończenia takie jak rączka piekarnika, uchwyty wykonane są z plastiku. Kuchnia przystosowana jest do spalania węgla kamiennego, brunatnego, drewna kawałkowego i odpadowego. Zalecana długość drewna 200-330 mm.
 
Płytę wierzchnią ma żeliwną o powierzchni grzewczej 0,37 m2. Składa się ona z dwóch części: z płyty z otworem umieszczonej bezpośrednio nad paleniskiem i przeznaczonej do szybkiego gotowania i z drugiej płyty grzewczej, na której występuje niższa temperatura, służącej do gotowania na wolniejszym ogniu lub do utrzymywania odpowiedniej temperatury potraw. W opcji może być wyposażona w szklano-ceramiczną płytę grzewczą, podnoszącą jej standard wizualny i estetyczny.
 
Z wierzchnią płytą żeliwną ma możliwość podłączenia do komina z tyłu, z obu ścian bocznych (w wersji lewej lub prawej), ewentualnie z płyty grzewczej. Gdy posiada na wyposażeniu szklano-ceramiczną płytę grzewczą, nie ma możliwości podłączenia do komina od góry z tej płyty. Kuchnia ta-mając wiele możliwości podłączenia do komina-i występując w wersji lewej i prawej, nie sprawia kłopotów przy przyłączaniu jej do przewodu dymowego. Posiada regulację przepływu spalin i mocy.
 
Urządzenie wyposażone jest w dwa ruszty: górny (wyjmowany) i dolny (ruchomy-wstrząsany i obracany). Górny ruszt jest umieszczony na takiej wysokości, aby załadowana ilość opału była optymalna do gotowania lub pieczenia w okresie letnim. W okresie zimowym zaleca się wyjęcie rusztu górnego w celu powiększenia komory spalania, a przez to zwiększenia mocy ogrzewczej urządzenia i wydłużenia jego autonomii spalania. Spalanie paliwa odbywa się wtedy na ruszcie dolnym, którym można potrząsać przy pomocy zewnętrznej dźwigni rusztu. Rusztowanie przeprowadza się w celu usunięcia niepalnych pozostałości paliwa do popielnika, co poprawia dopływ powietrza pierwotnego do komory spalania. Rusztowanie wykonuje się poprzez przesuwanie rękojeści dźwigni rusztu w przód i w tył. Ruchomy ruszt skutecznie zastępuje ręczne przegrzebywanie pogrzebaczem. Większe, niedopalone części szlaki, które nie mogą przedostać się poprzez ruszt, usuwa się, po wygaśnięciu ognia, poprzez obrócenie rusztu za pomocą tej samej ruchomej rękojeści dźwigni. Szlaka spada wtedy do popielnika, skąd jest usuwana.
 
Dzięki wyjmowanemu górnemu rusztowi możliwa jest łatwa konwersja kuchni z wersji zimowej na letnią i odwrotnie. Zmniejszając, na koniec sezonu grzewczego, komorę spalania, poprzez wstawienie górnego rusztu, zmniejszamy moc ogrzewczą kuchni, a zwiększamy moc potrzebną do gotowania potraw.
 
Wymiary paleniska w wersji letniej: szerokość 200 mm, wysokość 220 mm, głębokość 380 mm.
Wymiary paleniska w wersji zimowej: szerokość 200 mm, wysokość 360 mm, głębokość 380 mm.
 
Urządzenie można utrzymywać w stanie gotowości bez konieczności ponownego rozpalania (praca stałopalna) w następujący sposób: po wytworzeniu podstawowej warstwy palącego się paliwa dopełnia się przestrzeń zasypu, dźwignię z tyłu kuchni ustawia się w pozycji pieczenie oraz zamyka dopływ powietrza. Czas stałopalności zależy od warunków lokalnych, instalacji kominowej, rodzaju paliwa itp.
 
Po pewnym czasie użytkowania urządzenia na paliwa stałe, na jego ściankach kanałów odprowadzających spaliny, szczególnie w odcinkach bardziej wychłodzonych, dochodzi do odkładania się smoły drzewnej (węglowej) i innych zanieczyszczeń. Powoduje to pogorszenie ciągu w urządzeniu, a przez to kłopoty z rozpalaniem oraz pogorszenie sprawności spalania, szczególnie przy korzystaniu z piekarnika (izolacyjne właściwości smoły drzewnej tłumiące przekazywanie ciepła). Aby temu zapobiec, należy okresowo czyścić wszystkie elementy wnętrza kuchni z którymi stykają się spaliny. Największym problemem jest wybranie po każdorazowym czyszczeniu opadniętych zanieczyszczeń z dna tych (często wąskich) kanałów. Ta kuchnia ma bardzo dobrze rozwiązany ten problem. Pod piekarnikiem posiada poziomą pokrywę zakrywającą otwór do wymiatania, przez który wygodnie i bezproblemowo można usunąć wszelkie luźne zanieczyszczenia opadłe podczas okresowego czyszczenia wnętrza kanałów spalinowych, po wcześniejszym zdjęciu płyty grzewczej. Za pomocą tego otworu do wymiatania można dokładnie oczyścić również dolną powierzchnię piekarnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu, wszystkie ścianki piekarnika można utrzymywać bezproblemowo w stanie niezmiennie wysokiej sprawności grzewczej.
 
Kuchnia nie może być użytkowana bez podłączenia jej wymiennika wodnego do instalacji wodnej. Kuchnia może być podłączona wyłącznie w układzie otwartym. Przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie urządzenia grzewczego - kuchni z wymiennikiem wodnym, proszę w sprawie doboru skontaktować się jeszcze z naszym doradcą technicznym tel: 664 474 148, aby uniknąć popełnienia błędu.
 
Składając zamówienie, prosimy określić w polu "uwagi do zamówienia", kolor kuchni i wersję podłączenia do komina, po prawej czy po lewej stronie, stojąc przodem do pieca kuchennego i drzwiczek załadunkowych.

Termin realizacji: do 5 dni roboczych


Uwaga! Przed zakupem, proszę bezwzględnie skontaktować się telefonicznie ze sklepem w sprawie dostępności wybranego wariantu urządzenia grzewczego, koloru i wersji podłączenia.
LZobacz także produkty pokrewne:
Produkty pokrewne są to produkty, które możecie Państwo zamówić do produktu, który właśnie przeglądacie z pewnością, że będzie pasować. W tym miejscu prezentujemy także produkty podobne do tego oraz dodatkowe elementy wyposażenia urządzeń grzewczych, które są dostępne w kilku opcjach. Produkty z poniższej listy otwierają się w nowym oknie.

Dodatkowe opcje wyposażenia kuchni:

Panel wentylacyjny biały
Cena:

769.00 PLN

Panel wentylacyjny bordo
Cena:

861.00 PLN

Panel wentylacyjny czarny
Cena:

819.00 PLN